Aktuális események 2020/2021

04.01-06. Tavaszi szünet

Aktuális események 2020/2021

Aktuális események 2020/2021

S. Becz Pál vetélkedő

S. Becz Pál vetélkedő

 

A magyar nyelv napja, nemzeti kultúránk legfiatalabb ünnepe. 2011-ben a magyar Országgyűlés november 13-át jelölte a magyar nyelv napjává. Azért ezt a napot, mert 1844 november 13-án fogadta el egy törvénycikk, hogy a magyar nyelv legyen a hivatalos az állami ügyek intézésében és az iskolákban magyarul tanuljanak. Mit jelent számunkra a magyar nyelv? Mindent, ami magyarrá tesz bennünket. Ebben éljük a mindennapjainkat. Ezen a nyelven közöljük mondandókat, örömünket, bánatunkat. Kányádi Sándor szerint:” Egyetlen batyunk, botunk, fegyverünk az anyanyelv.
Mit tehetünk mi a magyar nyelvért? Igyekezni kell a szép érthető beszédre, írásban pedig a helyesírásra.
 
Nem a nyelvet kell művelni, hanem a használót!
 
Ebben a szellemben hirdette meg a református egyház  azt a  nyelvi vetélkedőt, amely iskolánk falain belül zajlott nov. 10-én, a város iskoláinak  5.-8. oszt. tanulóinak részvételével.
A vetélkedőt megelőzte egy kis ízelítő a magyar népköltészet gyöngyszemeiből, melyet a 4. a osztályos tanulók mutattak be, népmese, népdal, néptánc, népzene formájában.
A vetélkedő anyaga: S. Becz Pál: A kisdiófa árnyékában című novella volt. A feladatokat átszőtte a dió, mely a magyarok szerint, gazdagságot, egészséget, bőséget, jelent.
A jutalom is bőséges volt. A legügyesebbek a Padlás könyvesboltban vásárolhatják le nyereményüket, mely 4000.- 3000.- 2000.- Ft-os vásárlási utalvány  melyet az egyház adományozott részükre.

 

“Magyar csak addig lehetsz,
amíg nyelvedet őrzöd.
Ezer év csodája ez,
akár a saját bőröd.
Ember csak addig lehetsz,
amíg nyelvedet őrzöd.
Naponta csodát tehetsz,
Ha az lesz az erődöd!”

 

                                                                                                                Ruckel Józsefné