Aktuális események 2018/2019

11.16. DÖK Közgyűlés 14:00 11. terem
(2-8 osztályok képviselőinek részvételével)
11.21. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny
felső tagozaton 12. 13. 14. 39. termek

Aktuális események 2018/2019

11.22. Fogászati és Egészséges táplálkozás
vetélkedő felső tagozaton (3 fős csapatverseny)
11.24. Jótékonysági est a református templomban 16:00
11.24. Bolyai Matematika Csapatverseny döntője

 

Aktuális események 2018/2019

11.29. Taksonyi kistérségi matematika verseny
11.30. Klubnapközi- Mozilátogatás

 

A Magyar kúltúra napja

 Rádiós megemlékezés a Magyar Kultúra Napja alkalmából

 
Megemlékező műsorunk szerkesztőjeként arra voltam kíváncsi, vajon tanulóink mire gondolnak, ha azt a szót hallják, hogy kultúra. Nem is olyan egyszerű a választ saját szavainkkal megfogalmazni. S hogy egy átlag magyar diák mindennapi életének hogyan, mi módon része a magyar kultúra, annak jártunk utána rádiós műsorunkban.
 
Segítőim voltak Bartha Tünde, Gyimóthy Orsolya, Kajdi Nikoletta, Nagy Julianna, Palyó Patrik és Sipos-Szabó Zoltán 7.a osztályos tanulók.
 
A Himnusz első 3 versszakát és a bevezető gondolatokat – a tőle megszokott ihletett előadásban – Boross Csabától (8.a) hallhattuk.
Ezt követően részletek hangoztak fel a magyar televízió gyermek tehetségkutató műsorainak emlékezetes pillanataiból.
Nemzetiségeink zenéje és tánca ugyancsak kulturális kincsestárunkat gazdagítják, ezért innen is felhangzott egy-egy érdekes zenei részlet.
 
Hogy is maradhatna ki műsorunkból - születésének 100. évfordulója évében - Szabó Magda. Abigél című híres regényéből nagy sikerű tévéfilm készült, innen hangoztak fel az emlékezetes mondatok. Szigetszentmiklós jeles szülöttéről, Ádám Jenőről egyik zsoltárfeldolgozásával emlékeztünk meg. Sokunk számára kedves Kodály Zoltán feldolgozásában az édes-bús népdal, az Esti dal. Érdekességképpen most külföldi kórus magyar nyelvű előadásában hallgathattunk meg.
Kultúránk kimeríthetetlen gazdagságát lehetetlen egy rövidke műsor keretében érzékeltetni.  Azt remélem azonban, hogy egy-egy pici ablakocskát nyitva rá, szórakoztató és tanulságos negyedórát tölthettünk el egymással, kultúránkkal.
 
Engelhardtné Kálmán Éva
Szigetszentmiklós, 2017. január 24.
 
Képek