Aktuális események 2017/2018

11.13. - 11-17.  - Bíró Lajos hét 40. emlékév

11.16. - Bíró Lajos Vetélkedő felső tagozat

11.16. - Bíró Lajos kiállítás a gyerekek munkáiból

 

Aktuális események 2017/2018

11.17. - DÖK közgyűlés 2-8. osztályok képviselői 14:00

11.18. - Bólyai Matematika Csapatverseny Országos Döntő

11.21. - Adymatek Területi matematika verseny 6-7-8. évfolyam Ráckevén 14:00

Aktuális események 2017/2018

11.25. - Jótékonysági Est a református templomban 16:00

11.28. - Angol nyelvi országos egyéni verseny 14:00-15:30-ig

11.29. - Házi népdaléneklő verseny felső tagozaton 14:00

 

Opera Nagykövet járt iskolánkban

Opera Nagykövet járt iskolánkban

 
A Magyar Állami Operaház néhány éve indult köznevelési programjának célja - melynek keretében sor került e látogatásra -, hogy új, kulturális értelemben szélesebb látókörű nemzedéket szólítson meg saját közegében, meghódítva őket az opera és a balett számára.
Az elmúlt tanévben Nádasdy András balett-táncos, koreográfus osztályról osztályra járva bűvölte el a gyermekeket különleges tanóráival, balettről tartott előadásaival.
 A program folytatásaként ezúttal Pitti Katalin világhírű operaénekes látogatott el hozzánk.
 
 A művésznő az elmúlt öt év során közel 300 általános- és középiskolában tartott rendhagyó órát az ifjúságnak. Szívből jövő kedvessége, magával ragadó előadásmódja mindnyájunknak emlékezetes délelőttöt szerzett.
Bepillanthattunk a hangképzés rejtelmeibe. Megtudhattuk, milyen sok és fáradságos munka árán jut el az énekes ahhoz a tudáshoz, ami a legnehezebb és legösszetettebb zenei műfaj, az opera előadásához szükséges. Szerepeinek fotói, érdekes kellékek és néhány jelmez segített az operában járatlan gyermekeknek elképzelni, milyen is lehet az, amikor felmegy a függöny és elkezdődik a színpadon a csoda, az előadás.
Olyan szépen – szép magyarsággal és lélekhez szólóan – tud beszélni Pitti Katalin a hallgatókhoz, hogy több mint egy óra elteltével is figyelmesen és csendben hallgatták őt a gyerekek.
Az énekesnő szólt legkedvesebb szerepeiről, Verdi neves operáinak női főszerepeiről. Mesélt a nagy tiszteletnek örvendő magyar karmesterről, Ferencsik Jánosról, és legendás, nagyszerű énekesünkről, Simándy Józsefről is, kinek nevéhez Bánk bán megszemélyesítése fűződik. Hallhattunk a világ nagyvárosainak operaházaiban megélt sikereiről, valamint az elmúlt öt év nagyköveti feladatairól.
E nehéz, de gyönyörű pálya szépségéről beszélve szeretne lélektől lélekig hatni.
Pitti Katalin vallja: a lelket nevelni, megsimogatni, felborzolni és irányba terelni – ez a művész feladata.
Még sokáig a művésznő lelkesítő szavainak hatása alatt maradtunk. Reméljük, tanítványaink szívéhez is eljutott mondanivalója és lesznek köztük olyanok, akik örömüket lelik majd e műfaj szépségében.
 
Kedves Művésznő! Ezúton is köszönjük a nem mindennapi élményt!
 
Engelhardtné Kálmán Éva
 
Képek