Aktuális
2024.04.11. Költészet napja - rádiós megemlékezés
2024.04.16. Iskolai vers- és prózamondó verseny felső tagozat
2024.04.17. "Barátunk a könyv" területi verseny
2024.04.18. - 19. Első osztályosok beiratkozása
2024.04.23. Területi vers- és prózamondó verseny
2024.04.24. 1. évfolyam matematika verseny
2024.04.26. Klubnapközi: Sportvetélkedő
 

Álláshirdetés 2023/2024

- tanító
- gyógypedagógus
- biológia szakos tanár

- matematika szakos tanár
- angol szakos tanár

Titkárság nyitvatartás
Hétfő: 7:45 - 13:00
Kedd: -
Szerda: 7:45 - 13:00
Csütörtök: 7:45 - 15:30
Péntek: 7:45 - 12:00
(13:00-13:30 ebédszünet)

 

 

Digitális segédanyagok:

 

FELMÉRÉS

Számos

Egér mozgatása

Bal klikk

Jobb klikk

Húzás

Dupla katt

Nyílak

Billentyűk

Puzzle

Színező

Memória

Okosdoboz

Learningapps

Videokos

Wordwall

Pontok összekötése

Frozen

Minecraft

Star wars

Határtalanul beszámoló

Határtalanul beszámoló

„Határtalanul” program iskolánkban

2018. októberében a 7. évfolyamos tanulók közül 40 tanuló a „Határtalanul” pályázat keretében 5 napos felejthetetlen tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben. A részvétel minden költségét e pályázat fedezte. „Nyitott szemmel a Máramarosban” program fő célkitűzése az iskola névadójának szülőházának felkeresése Tasnádon, a településen található iskolával való kapcsolat felvétele mellett, a térség megismerése volt.

Jó kapcsolatot sikerült rögtön kialakítanunk a Szatmárnémeti Református Főgimnáziummal, ahol az iskolán végigvezetett minket az igazgató úr. Bevitt a tanári szobába is, amelynek falait szép freskók díszítik.

Jártunk Erdődön a várban, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia az esküvőjét tartotta, Szaploncán a Vidám temetőben, Nagybányán a Pénzverdében, az Ásványtani Múzeumban. Deszén a Szent Paraszkiva-fatemplom, amely a Világörökség része - mindenkit ámulatba ejtett.

A térség építészeti emlékeit szemrevételeztük a Skanzenben, majd egy ragyogó játszótéren lazíthattunk egy kicsit.

Koltón azt a kastélyt, amelyben Petőfi Sándor és felesége a mézesheteit töltötte, éppen felújítják, de a múzeum anyagát a helyi Művelődési házban meg tudtuk tekinteni. Az itt elhelyezett zongorán néhány tanuló koncertet rögtönzött. A kastély kertjében kisétáltunk ahhoz a somfához, amely alatt Petőfi híres verseit írta. Ezt újra ültették, mert a régi jó pár éve már kiszáradt.

 Felkerestük a koltói temetőben az egykori kastély tulajdonosának- gróf Teleki Sándor sírját, majd ittunk abból a Vajda-forrásból, amelyhez minden nap kisétált a Petőfi házaspár.

A szállásadónk Erika és családja, nagyon finom és bőséges étkezést biztosított gyönyörű szálláshelyünkön.

 A negyedik nap reggelén elbúcsúztunk tőlük, s ők váratlanul nagyon megleptek minket: szállásadónk birtokában van annak a régi, kiszáradt somfának néhány eredeti darabja, amely alatt Petőfi Sándor a híres verseit írta. Ebből kapott az iskola egy részt, ritka ereklyét, amely hivatalosan, ünnepélyes keretek között a területi vers-és prózamondó versenyen kerül tavasszal felavatásra, amelyre az adományozó házaspárt is természetesen meghívjuk.

Negyedik napon Szatmárnémeti felé indultunk, nyitott szemmel jártunk továbbra is: Zsibón Wesselényi-kastély, Tasnádon a névadónk szobra, háza. Felvettük a kapcsolatot a tasnádi iskolával, betoppantunk egy osztályfőnöki órára, a kémia terembe és a sportudvarra is.

Sződemeteren Kölcsey Ferenc szülőházánál elszavaltuk a Himnuszt, s Pakulár István helybéli lelkész invitálására el is énekeltük. Felemelő volt. Utunk során Nagykárolyban autentikus ételt kóstoltunk, „birkóztunk” a puliszkával. Az éhen maradtakat kárpótolta a kastélykertben elfogyasztott bőséges uzsonna.

Jártunk Ady Endre szülőházában, ahol az emlékek mellett nem várt kalandunk akadt: a helybéli fa szerkezetű hinta nem bírta ki a szigetszentmiklósi vagányokat, s összeszakadt. Szerencsére nagy baj nem történt. A szerencse továbbra sem hagyott el minket, sikerült megtalálnunk egy nehezen fellelhető, kevésbé ismert emlékhelyet Kismajtény faluban: a Szatmári békekötés emlékoszlopát.

Utolsó szálláshelyünk a Szatmárnémeti Református Főgimnázium Kollégiumában volt. Másnap október 6-án részt vettünk a városi rendezvényen, emlékeztünk a helyiekkel az Aradi vértanúkra. Végül koszorút helyeztünk el az iskolánk nevében. Az ünnepség végén az összegyűlt lakosokkal, emlékezőkkel együtt énekeltük el a Szózatot és  Himnuszt. Megindító volt.

Kora délután indultunk haza. Utazásunkról két nagyon kedves, türelmes, gyermekbarát gépkocsivezető gondoskodott. Köszönet érte. Köszönet Noseda Tibor igazgató úrnak a támogatásáért, s köszönet illeti minden kolléga munkáját, akik itt az iskolában álltak helyt, illetve a kísérő tanárok munkáját, akik a programon segítették a gyerekeket.

Élménydús napokat, sok új ismeretet szereztünk. Ez a program hozzá tudott járulni látókörünk kiterjesztéséhez, a nemzeti tudat alakításához.

                                                                 Gerencsér Ágnes

 

Határtalanul videó itt tekinthető meg!