Aktuális
2023.11.25. 16:00 Jótékonysági est a Református templomban
 

Álláshirdetés 2023/2024

- tanító
- gyógypedagógus
- biológia szakos tanár

- matematika szakos tanár
- angol szakos tanár

Titkárság nyitvatartás
Hétfő: 7:45 - 13:00
Kedd: -
Szerda: 7:45 - 13:00
Csütörtök: 7:45 - 15:30
Péntek: 7:45 - 12:00
(13:00-13:30 ebédszünet)

 

 

Digitális segédanyagok:

 

FELMÉRÉS

Számos

Egér mozgatása

Bal klikk

Jobb klikk

Húzás

Dupla katt

Nyílak

Billentyűk

Puzzle

Színező

Memória

Okosdoboz

Learningapps

Videokos

Wordwall

Pontok összekötése

 

Pro Patria! címmel,

„Határtalanul” program iskolánkban

amely megvalósult Bethlen Gábor Alapítvány Zrt. és
Magyarország Kormányának támogatásával

 

2019. szeptember végén a 7. évfolyamos tanulók közül 44 tanuló és 5 pedagógus a "Határtalanul" pályázat keretében 5 napos felejthetetlen tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben. A részvétel költségét az állami pályázat fedezte.

A  program fő célkitűzése II. Rákóczi Ferenc Emlékévhez fűződő tematikus út, a térség megismerése tantárgyakhoz kapcsolódva, s a külhoni magyarokkal való kapcsolattartás  volt.

Rákóczira való emlékezés miatt választottuk a Pro Patria pályázati nevet. Ennek szellemében kerestük fel a határtól a szálláshelyünkig a Partium, Máramaros, Szilágyság területén a szabadságharchoz kapcsolódó helyeket: Szilágycseh, Aranyosmeggyes várait, Nagykárolyi kastélyt. A kastély tulajdonosa Károlyi Sándor, amikor csatlakozott a szabadságharchoz, várát ostrom alá fogták. Rövid időre megálltunk Vetés falu határában, ahol II. Rákóczi Ferenc kiadta a Vetési pátens iratát.

A fegyverletételének színhelyén Kismajtény faluban: a Szatmári békekötés emlékoszlopát. Szatmárnémetiben a Vécsey-ház udvarán elhelyezett emléktábla alatt Rákóczi Búcsúdalát énekeltünk. Olyan megható volt, hogy a helyi múzeumból kijöttek az emberek meghallgatni. A dalt Ács Zsuzsa tanárnő tanította be még az előkészítés időszakában.

Tavaly felvettük a kapcsolatot iskolánk névadójának szülővárosában lévő általános iskolával: Tasnádon. Most újra ellátogattunk az iskolába, tankönyveket, könyveket vittünk a magyarul tanuló gyerekek számára. Végigjártuk az iskolát, koszorút helyeztünk el a városban Bíró Lajos egyetlen köztéri szobra előtt, majd felkerestük szülőházát.

A szerencse idén is kísérte a csoportunkat: sikerült kapcsolatot teremtenünk a házban lakó kedves idős házaspárral, akik elmondták, hogy a híres természettudós még élő közvetlen leszármazottja minden évben ellátogat a szülőházhoz. Megkaptuk a hölgy elérhetőségét, akivel mindenképpen felveszi iskolánk a kapcsolatot.

Szállásunk és a reggeli-esti étkezések helyszíne Koltón az Erika Panzióban volt. Kedves ismerősként fogadtak minket a jól sikerült tavalyi együttműködés után. Ellátásunk most is kiváló volt, nagyon figyelmes a tulajdonos Bencze család, Erika és Ferenc. Az idén ismét megtapasztaltuk a család segítőkészségét: egy tanulónk orvosilag segítségre szorult, Erika intézte a helyi orvosi rendelőben a szakvizsgálatot, majd elvitt minket a nagybányai kórházba, segített- tolmácsolt egész este. Ez több volt, mint szállásadói feladat, köszönet érte.

Koltón az a kastély, amelyben Petőfi Sándor és felesége a mézesheteit töltötte jelenleg felújítás alatt áll, múzeumi anyagát a helyi Művelődési házban néztük meg. A kertben megálltunk egy kicsit a Petőfi házaspár életnagyságú szobránál, majd annál a somfánál, amely alatt Petőfi a verseit írta. A kastély melletti épület a régi cselédség szálláshelye volt, ma a helyi iskola, amelyben csak magyarul folyik az alapoktatás. Az Igazgató Úr nagyon rugalmas volt, sikerült közös programot kialakítanunk velük: Ács Zsuzsanna és Farkas Eszter tanárnők vezetésével a koltói gyerekeket is bevonva közös játékot és éneklést citerazene kíséretében szerveztünk. A rövid látogatás igazán megható volt.

Felkerestük a koltói temetőben az egykori kastély tulajdonosának- gróf Teleki Sándor sírját, majd ittunk abból a Vajda-forrásból, amelyhez minden nap kisétált a Petőfi házaspár.

Jártunk: Gutin-hágón át Világörökség részét képező máramarosi fatemplomokban: Deszén- a Szent Paraszkiva templomban- ez a legnagyobb, legdíszesebb, Jódon-a legrégebbiben 1347-es, és Dióshalom faluban- ez a legmagasabb.

Fontos kincs a sóbányászat, ezért Désre utaztunk. Az út során áthaladtunk Kővárvidéken, melynek központi vára 1703-ban kuruc kézre került, amit Rabutin tábornok később felrobbantott.

Terveztük Désaknán a sóbánya látogatását, de idén nyáron újra megindították ott a sókitermelést, így ez nem sikerült. Viszont Désen a Városi Múzeumban részletes idegenvezetésben volt részünk, ahol a sóbányászat teljes folyamát, történetét megtudtuk, láthattuk az eszközeit. A város híres Fejedelmi Házát (ahol a Báthoriak, Rákócziak laktak) lakótelep építése miatt lebontották. A ház homlokzatának kőcímere, párkányának néhány nagyobb köve a múzeum udvarán fekszik, majdani kőtár része lesz. A város 15. századi gótikus református temploma monumentális, a hely kötődik Rákóczihoz is:1706-ban Tiege tábornok labancai feldúlták a templomot, s árulás révén megszerezték a sekrestyében elásott templomi kincseket.

Nagybánya a térség központja. Gazdasági jelentősége óriási volt a szabadságharc alatt: kurucok kezére kerültek a gazdag só-, ezüst- és aranybányák, valamint a város Pénzverdéje.

Bejártuk az Óvárost. Láttuk Hunyadi Mátyás édesanyjának házát, az Erzsébet-házat, felmentünk a híres Szent István toronyba, zenéltünk a köztéri harangokon. Megálltunk a Mészáros –bástyánál, amely mellett kivégezték 1703-ban Pintye vitézt, híres tolvaj fejedelmet, mert a kurucok kezére akarta adni a várost.

A magyar képzőművészet/festészet egyik fellegvára a Nagybányai Festőiskola. Festők képeit a Művészeti Múzeumban tekintettük meg. Szinte mindenkinek lett kedvenc képe, amit szívesen elvitt volna magával. S hogy a művészeti összhang teljes legyen- ének-zene tanárnőnket (Zsuzsa nénit) rávettük egy kis zongora bemutatóra a kiállítási teremben lévő zongorán.

Utazásunk keretét azok a helyek képezték, amelyek a magyar írók, költők emlékhelyeihez kapcsolódnak a térségben. Első nap Érsemjénben Kazinczy Ferenc szülőhelyén páratlanul lelkes, részletes idegenvezetésben volt részünk. Sződemeteren Kölcsey Ferenc szülőfalujában épült emlékházban elszavaltuk a Himnuszt, megkoszorúztuk szobrát, jártunk keresztelő templomában, s a szülőházának kertjében is. Utolsó programunk Ady Endre szülőházának felkeresése Adyfalván volt.

Az út során a magyar nyelv és irodalom tudnivalók ismeretében: Zsuzsa néni, Eszter néni és Palugyai Lívia tanárnők egészítették ki a hallottakat, történelmi, földrajzi vonatkozásban Gerencsér Ágnes, míg technikai, főleg informatikai területen Maxim-Gyikó Erzsébet tanárnő segítette a programot.

Egy tanulmányi utat a látnivalók és a közös élmények tesznek emlékezetessé. Nagykároly polgármesterének köszönhetően egy igen ritka lehetőségben volt részünk. Az Arany Szarvas Fogadó, amelynek ablakából megpillantotta Petőfi Sándor az ő Júliáját (későbbi feleségét), ma Nagykároly Polgármesteri Hivatala. Polgármester Úr engedélyével bemehettünk szombati napon polgárőrök kíséretében az épületbe. Az a terem, ahol a megyebált tartották, melyen Petőfi és Szendrei Júlia is részt vett, ma a hivatal Díszterme. Megengedték a belépést ide. Korhűségre törekedve rögtönzött báli tánc tanítására kértük Zsuzsa nénit. Felejthetetlen élményben volt részünk.

Ez a program ebben az évben is nagyon sokat adott a résztvevőknek. Élménydús napokat kaptunk, sok új ismeretet szereztünk. Elérte célját Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése és a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok erősítésében.

Köszönet Noseda Tibor igazgató úrnak a támogatásáért, s köszönet illeti minden kolléga munkáját, akik itt az iskolában álltak helyt.

Gerencsér Ágnes

igazgatóhelyettes

 

Tasnádon Bíró Lajos szobra elött

Képeink megtalálhatók az alábbi (Google Drive) linken: képek megtekintése.